Ierusalimul

Orașul Ierusalim, sau Sionul, este menționat prima dată în Biblie în cartea Geneza, care îl prezintă pe Melhisdec ca fiind împăratul Salemului (Geneza 14:18). Deși unii contestă că Ierusalimul și Salemul ar fi același oraș, știm din cartea Psalmilor că orașul Ierusalim era numit în formă poetică și Salem (Psalmul 76:2). În epoca târzie a bronzului, Ierusalimul este menționat și în scrieri extrabiblice, cum ar fi tăblițele ceramice de la Amarna, cu numele Urusalim, o cetate locuită de populații cananite. Biblia relatează (1 Cronici 11:1-9; 2 Samuel 5:6-10) că împăratul David cucerește această cetate a iebusiților, numită până atunci cetățuia Sionului, se așează în ea și o face capitala întregului Israel, pe care o numește cetatea lui David (עיר דוד - Īr Davīd).

Ierusalimul este situat între Valea Kidron (la est și sud-est) și Valea Hinom (la sud și vest). Inițial mai exista o vale numită Valea Tiropoeon (sau valea făcătorilor de brânză) care trecea printre Muntele Moria și Muntele Sionului, dar de-a lungul timpului valea a fost în mare parte umplută, iar cele două vârfuri arată ca și cum ar fi un singur platou.

Valea Kidronului (Chedron) sau Valea Împăraților cum este numită în 2 Samuel 18:18, desparte Ierusalimul de Muntele Măslinilor. Nu este cert, dar în mod tradițional această vale este asociată cu Valea lui Iosafat (Ioel 3:2) și locul în care Dumnezeu se va judeca cu neamurile pentru poporul Lui.

Valea Hinom (lit. valea fiilor lui Hinom) este menționată pentru prima dată în Biblie ca parte a graniței dintre triburile lui Iuda și Beniamin (Iosua 15:8). Valea lui Hinom înconjoară orașul vechi al Ierusalimului și muntele Sionului, apoi se unește cu Valea Kidron lângă Siloam, care se află în colțul de sud-est al Ierusalimului antic. Această vale este des menționată de profeții Vechiului Testament în asociere cu Tofetul și locul în care mai mulți împărați și-au trecut fiii prin foc după obiceiurile popoarelor cananite, motiv pentru care Dumnezeu numește acest loc Valea Măcelului (Ieremia 7:32), anticipând pedeapsa care avea să vină peste cei vinovați de aceste lucruri.

Biblia relatează multe evenimente care s-au întâmplat în Ierusalim sau în împrejurimile acestui oraș, iar unele locuri pot fi identificate (cu o exactitate mai mare sau mai mică) și vizitate chiar și în zilele noastre. Câteva din aceste locuri sunt: poarta oilor, poarta frumoasă, scăldătoarea Betesda, Golgota și grădina mormântului, dar și alte locații care vor fi detaliate în asociere cu Muntele Templului, Muntele Sionului și Muntele Măslinilor.

Poarta oilor și scăldătoarea Betesda

Poarta oilor este menționată în Biblie încă din timpul lui Neemia și este precizat faptul că această poartă a fost zidită de marele preot Eliașib împreună cu frații săi, preoții (Neemia 3:1), însă este mult mai des amintită în asociere cu vindecarea acelui slăbănog bolnav de treizeci și opt de ani, la scăldătoarea Betesda (Ioan 5:2). În zilele noastre este cunoscută ca și Poarta lui Irod, iar pe această poartă se poate intra în cartierul musulman al Ierusalimului.

Scăldătoarea Betesda este un bazin din Ierusalim cunoscut din relatarea Noului Testament (Ioan 5:2-15) despre Isus vindecând în mod miraculos un om paralizat. Ioan precizează că această scăldătoare se afla lângă poarta oilor și avea cinci pridvoare. În timpul excavărilor din secolul al XIX-lea efectuate la Biserica Sfânta Ana (celebră azi pentru acustica impresionantă din incinta acesteia) au fost descoperite ruinele unui astfel de bazin care corespunde relatării biblice.

Via Dolorosa

Drumul Crucii sau Calea suferinței este presupusul traseu aflat în Orașul Vechi din Ierusalim despre care tradiția creștină crede că este drumul pe care Hristos a umblat, purtând crucea, spre locul răstignirii. Deși acest traseu nu este menționat în Biblie, există câteva evenimente asociate cu acesta. Luca relatează că au silit pe un anume Simon din Cirene, care se întorcea de la câmp, şi i-au pus crucea în spinare, ca s-o ducă după Isus și că în urma lui Isus mergea o mare mulţime de norod şi femei, care se boceau, îşi băteau pieptul şi se tânguiau după El (Luca 23:26-27). Traseul tradițional este foarte improbabil în forma actuală și imposibil de coroborat cu Evrei 13:11-12 care arată că Domnul Isus a fost răstignit în afara Ierusalimului. Acest lucru nu exclude posibilitatea ca parte din acest traseu să fi fost o parte din traseul urmat de Isus spre locul de răstignire, dar punctul final al acestui traseu trebuie să fi fost undeva în apropiere, dar în afara zidurilor cetății Ierusalimului.

Golgota și grădina mormântului

Locul căpățânii (sau Golgota, în evreiește) era un loc în afara zidurilor Ierusalimului din secolul I în care Isus Cristos a fost crucificat. Bisericile tradiționale consideră Biserica Sfântului Mormânt ca fiind locul răstignirii, însă o locație care corespunde mai bine relatărilor biblice se poate vizita astăzi în afara Ierusalimului, unde se poate observa un deal în forma unui craniu despre care se presupune că a fost locul răstignirii.

Situată chiar în afara zidurilor orașului Ierusalim, veți găsi grădina mormântului, o posibilă locație pentru răstignirea, înmormântarea și învierea lui Isus Hristos. Din relatarea lui Ioan știm că locul răstignirii era foarte aproape sau chiar în grădina în care a fost mormântul Domnului (Ioan 19:41). Aproape de Poarta Damascului și stând la umbra Dealului Căpățânii veți găsi această grădină frumoasă cu mormântul ei gol, un loc potrivit pentru închinare și meditare la evenimentele descrise de Sfintele Scripturi cu privire la lucrarea Domnului Isus.

Aici există un loc în care grupurile pot avea un moment de închinare și un loc unde se poate oficia Cina Domnului.

Alte locații de vizitat în Ierusalim

Chiar dacă nu au relevanță din punct de vedere scriptural, există câteva locații și obiective pe care nu trebuie să le ratați dacă aveți parte de timp liber în Ierusalim. Turul de seară al Ierusalimului prin celebrul cartier Yemin Moshe și emblematica moară de vânt a lui Montefiore, experiența cumpărăturilor în Machne Yehuda - cea mai vizitată piață din Israel și unică prin faptul că, deși este aglomerată de mulțimea turiștilor, rămâne autentică, plimbarea pe străzile vechi ale cartierului evreiesc sau simpla admirare panoramică a vechiului oraș de pe Muntele Măslinilor sunt câteva din lucrurile pe care le puteți face în Ierusalim.